Idag finns flera stora tillverkare inom släpvagnsindustrin, i denna artikel tas främst svenska tillverkare upp samt deras unika inriktning. Den internationella släpvagnsindustrin är full av tunga namn, för att endast nämna ett är Ifor Williams Trailers en av Europas största aktörer med högst antal marknadsandelar. Men svenskar tenderar att köpa svenskt, kanske för att följande tillverkare har stort förtroendekapital och levererar mycket hög kvalité.

Svenska tillverkare

Svenska Brenderup Group har genom sitt dotterbolag Brenderup fokuserat på att tillverka och utveckla premium släp där kundens mervärde står i fokus. Företaget kombinerar funktionalitet och design med 90 års samlad kunskap inom fältet, allt för att göra släpvagnarna så konkurrenskraftiga och högkvalitativa som möjligt.  Ytterligare ett välkänt märke som numera ingår i Brenderup Group är Fogelsta som levererat släp och dragvagnar sedan 1934. Från början var det ett litet familjeägt företag som levererade mångsidiga släpvagnar till ortsborna i Östergötland. Idag förknippas företaget med stort utbud, hög kvalité och bra service. Specialiserade tillverkare Det vanligaste materialet att tillverka släpvagnar i är stål men det blir allt vanligare med det lätta och rostfria aluminiumet.

Ett företag som etablerat sig starkt på svenska marknaden är Skellefteå baserade 3s Alutrailers som tillverkar enbart aluminium vagnar. Fördelen med detta material är att   det inte kräver lika mycket underhåll samt att det är avsevärt lättare i sin konstruktion utan att tumma på lastmöjligheten. 3s Alutrailer erbjuder 30 olika standardmodeller, allt från entreprenadsläp till vanliga EU-släp.

När vi ändå befinner oss i norra Sverige bör företaget 4P nämnas. Med sitt koncept vid namn North Grade tillverkar de olika typer av släpvagnar anpassade för det tuffa nordiska klimatet. Släpen är utvecklade för att möta de norrländska vinterväglagen på säkraste sätt och utbudet av modeller är även här stort. Företaget har en tydlig inriktning mot större släp som kan transportera fyrhjulingar och snöskotrar vilket ställer krav på smidighet och stabilitet.     

Släp och bil, spelar storleken på släpet roll?  

Med många olika modeller att välja mellan är det viktigt att välja rätt! Alla modeller passar inte alla bilar, exempelvis är det inte möjligt att köra en lastad biltrailer efter en Nissan Micra. Storleksmässigt passar de vanliga EU släpen nästan alla bilar, men det är inte storleken som avgör detta i första hand. Det är snarare bilens totalvikt och släpets totalvikt samt maxlast. Dessutom beror det på förarens körkort. Hur mycket bilen får dra återfinns i Registreringsbeviset men för att vara på den säkra sidan rekommenderas att konsultera Transportstyrelsens släpvagnskalkylator. En vanlig EU-släpvagn från 3s Alutrailers kan fås från 250 x 130 cm upp till 450 x 150 cm. Observera att angivna mått är flakmått. Att finna en passande storlek för den bil man har bör inte bli ett problem men om det ändå skulle uppstå erbjuder flera tillverkare så kallade ”special släp”. Men en privatperson som är i behov av en släpvagn för att transportera vardagliga ting som grovsopor eller trädgårdsavfall finner med lätthet en storlek bland standardutbudet av EU-släpvagnar!