Att ha tillgång till en släpvagn är praktiskt, många väljer att hyra ett släp hos en uthyrare medan en del väljer att köpa. Det finns en rad olika typer av släpvagnar på marknaden som passar olika ändamål. Därför är det bra att sätta sig in i urvalet, oavsett om man vill hyra eller köpa. I denna artikel kommer de vanligaste släpen att nämnas samt vad man ska tänka på vid användning.

Behovsanalys – vad behöver du?

Allt börjar med en behovsanalys. Frågor som behöver besvaras är: Vad skall transporteras? Hur stort måste släpet vara? Behöver jag ett öppet eller täckt släp? Har jag behörigheten som krävs för att dra släpvagnen? Är tanken att köpa en släpvagn är det bra att tänka större, vad kan släpet komma att användas till i framtiden? Kommer transporterna bli större? Är det smart att köpa en större modell för att vara förberedd?  

Olika typer av släpvagnar

När behovsanalysen är klar blir det enklare att veta vilken typ av släp som behövs. Olika typer av ändamål kräver olika sorters släp. För att forsla bort trädgårdsavfall passar en mindre släpvagn bra men om det är möbler till en lägenhet kan det vara en god idé att välja en täckt släpvagn. Oftast hänger det på hur pass mycket vikt släpet kan lastas med, att överskrida denna gräns kan leda till skador på släpvagnen och orsaka allvarliga olyckor.   

De vanligaste släpvagnarna är öppna med låga sidor och kommer i varierande storlekar och vikter.  Dessa kan finnas som gallervariant, där sidorna är gjord av galler men också som täckta släp, där sidorna är något högre och insidan skyddas av en kåpa. En vanlig fråga är huruvida släpvagnen skall vara bromsad eller obromsad. Ett obromsat släp bromsas endast med hjälp av bilens kraft, dessa släp kallas också EU-släp och har en maxvikt på 750 kg. Ett bromsat släp har en påskjuts-broms som bromsar och denna variant är att föredra om lasten är riktigt tung. Maxvikten kan här vara högre beroende på släpets storlek.     

För att transportera fordon krävs en annan typ av släp, så som motorcykel trailer, bil trailer och båt trailer. För små och medelstora maskiner används maskin trailers. Fördelar och användningsområden Det finns många fördelar med att ha en släpvagn. Framförallt kan skrymmande last transporteras på ett säkert sätt. Exempelvis behöver inte farlig last sticka ut genom fönstret och bilen behöver inte köras med öppen baklucka. Inredningen i bilen bevaras och utsätts inte heller för onödigt slitage av smutsiga säckar eller byggrester. Den årliga rundan till återvinningen liksom hemresan från IKEA förenklas avsevärt med rätt släpvagn.

Att tänka på!  Att hyra en släpvagn är enkelt men som bilist har du en skyldighet att sätta dig in i de regler som gäller. Nedan listas några punkter som är bra att komma ihåg.

  • Hur stort släp du får köra och hur mycket du får lasta beror på tre saker: vilket körkort du har, vad bilen får dra och hur stor last släpvagnen får ha. Reglerna är invecklade och den som gillar genvägar kan använda sig av Transportstyrelsens släpvagnskalkylator för att få klara besked om vad som gäller. 
  • Den max tillåtna hastigheten för släpvagnar är 80 km/h men kan också vara lägre beroende på typ av vagn.
  • Var noga med att förtöja lasten ordentligt om släpet saknar kåpa. 
  • Se till att alla ljus fungerar innan avfärd och att släpet är korrekt kopplat!   En släpvagn kan underlätta mycket i vardagen, se till att vara påläst och kör försiktigt i trafiken så kan alla dess fördelar nyttjas på bästa sätt!