Det är en del saker du måste tänka på när du drar en släpvagn vintertid. Om det är vinterunderlag måste du ha vinterdäck på släpvagnen mellan 1 december och 31 mars. Det kravet gäller för alla personbilar, lätta lastbilar och bussar upp till 3,5 ton när de ska dra en släpvagn. Dubbdäck måste släpvagnen ha om den dras av tidigare nämnda fordon plus om den dras av ett tungt fordon. En bil med odubbade vinterdäck får dra en släpvagn som har antingen odubbade eller dubbade däck. Om bilen har dubbade däck måste även släpvagnen ha det. Detta för att undvika fällknivseffekten som beskrivs nedan.

Fällknivseffekten

Släpvagn på vinternMed jämna mellanrum ska du kontrollera bromsarna. Detta gäller även under sommaren men självklart är det mer riskfyllt att köra på vinterunderlag och därför bör du då vara extra noga med kontrollen av bromsarna. Tänk också på att vid halt väglag alltid bromsa försiktigt då du kör med släpvagn. Om det skulle vara så att bilen bromsar bättre än släpet kan det uppstå en situation som är mycket svår att kontrollera. Släpvagnen kan trycka bilen åt sidan och hela ekipaget viker sig likt en fällkniv och därför kallas det att man får en fällknivsverkan. Om du bromsar försiktigt minskar du risken att hamna i denna situation.

Lysen och reflexer

Det är extra viktigt att tänka på lyse och reflexer när det är mörkt ute. Släpvagnen ska ha rött ljus och röda reflexer bak. Framtill ska den ha vita reflexer. Om släpvagnen är bredare än 160 centimeter ska den även ha vitt ljus fram.

Att fördela vikten är mycket viktigt

Det är alltid viktigt att fördela vikten rätt när du kör med släp men ett snäpp viktigare ändå när du kör på hala vägar. Om du lastar för tungt i bakre delen av släpet kan även en liten sladdning göra att hela ekipaget kommer i obalans och börjar svänga. Risken finns att du inte klarar av att komma i balans igen. Försök därför lasta så att den tyngsta lasten ligger så nära mitten det går av hela ekipaget. Ett annat knep för att göra vikten mer jämn är att lägga till exempel en säck med sand i bakluckan på bilen. Om du får en sladd och parerar som du gör när du kör med en vanlig bil blir resultatet annorlunda när du kör med släp. Kör därför försiktigt och håll alltid avstånd till bilen framför. Att köra ett släp med en häst kan vara ganska vanskligt när det är halt. Hästen är en levande varelse och om man bromsar in hastigt eller man får sladd är det mycket svårt för hästen att hålla balansen och den kan dessutom skadas. Kör du med en häst bör du därför ta det mycket försiktigt och när du ska bromsa gör du det sakta men säkert så att hästen hinner med och kan hålla balansen.